De kipper heeft een extra element ten opzichte van een gewone aanhangwagen en dat is de hydraulische pijp die in en uit kan schuiven. Gebruik je een normale aanhangwagen zonder toeters en bellen voor het vervoeren van spullen, dan kun je de kipper handig inzetten om de lading weer eruit te krijgen. Heb je geen energie, geen spierballen of te weinig mankracht om een volle lading te lossen? De kipper maakt het je dan extra makkelijk. Daarnaast heb je twee kiepbewegingen waar je nog uit kunt kiezen: die naar de zijkant en die naar de achterzijde van de aanhangwagen. En als laatste moet je bij de aanschaf van een nieuwe kipper aanhangwagen ook nog in de gaten houden hoeveel volume en gewicht je wilt verplaatsen, want je hebt kippers met een enkele of dubbele as, of zelfs eentje met drie assen. Deze laatste voldoet aan de beste eisen om zware spullen te vervoeren en leegkiepen. Met drie assen wordt het gewicht dat de aanhanger verplaatst namelijk optimaal verspreid.
De enkelasser aanhanger voor het transporteren van diverse ladingen
Als particulier gebruik je meestal een enkelasser aanhanger, omdat je er vaak alleen maar mee naar de milieustraat rijdt om tuinafval te dumpen. Soms wordt de enkelasser ook voor kleine verhuizingen gebruikt, maar dan mag de lading nooit meer dan 1800 kilo wegen. Bedrijven gebruiken ook enkelassers. Denk aan evenementenbureaus of wedding planners die met een gesloten aanhanger hun decoratiemateriaal naar een evenementen- of trouwlocatie willen brengen. Ook de meer industriële zaken kunnen met een enkelasser aanhanger uit de voeten, maar dan gaat het vaker om het verplaatsen van materieel en goederen die naar een klant gebracht of bij een leverancier opgepikt moeten worden. Ook hier geldt een maximum aan gewicht van 1800 kilo, anders is een dubbelasser namelijk weer de meer geschiktere keuze.
Meer capaciteit met een dubbelas aanhanger
Waar je met de enkelasser wettelijk gezien tot 1800 kilo mag trekken, is dit bij de aanhangwagen dubbelas op te voeren tot maximaal 3500 kilo. Dat betekent dus bijna twee keer zo’n zware lading, alleen moet je wel op het rijbewijs van de chauffeur letten die de aanhanger gaat trekken. Er gelden nou eenmaal andere regels voor het vervoeren van zwaardere aanhangers. Het kan dus verleidelijk zijn om voor zoveel mogelijk gewicht te gaan, maar dan moet je dus ook iemand binnen je bedrijf of familie hebben met een geldig rijbewijs voor de aanhangwagen met dubbelas. Is dit een reden om dan maar voor een enkelasser te gaan? In sommige situaties wel. Je wilt namelijk zelf met de aanhanger kunnen rijden op het moment dat het jou uitkomt en niet altijd om een gunst moeten vragen of voor een chauffeur moeten betalen. Dat is toch het voordeel van een eigen aanhanger op je oprit of bedrijfsterrein hebben en waar je hem oorspronkelijk voor gekocht hebt?